Laboratorij Latebra
Prijem pacijenata7:00h - 18:00h (PON-PET)8:00h - 12:00h (SUB)
Podizanje nalaza7:00h - 19:00h (PON-PET)8:00h - 13:00h (SUB)

Pretrage

Hematologija

Kompletna krvna slika KKS

8.00 €
(60.28 kn)

Krv je tekuće tkivo koje čini suspenzija stanica u plazmi. Stanice koje su suspendirane u plazmi su: eritrociti (crvene krvne stanice), leukociti (bijele krvne stanice) i trombociti (krvne pločice). Nije potrebno biti natašte.

Kompletna krvna slika moderne hematologije sastoji se od sljedećih parametara:

Kratica Naziv Referentne vrijednosti jedinice
Erc Eritrociti Muški 4,34 – 5,32 1012 / L
Žene 3.86 – 5.08
Hb Hemoglobin Muškarci 138 – 175 g / L
Žene 119 – 157
Htc Hematokrit Muškarci 0,415 – 0,530 L / L
Žene 0,356 – 0,470
MCV Prosječni volumen eritrocita Muškarci i žene 83,0 – 97,2 pg
MCHC Prosječna koncentracija Hb u 1 L Erc Muškarci i žene 320 – 345 g / L
RDW Raspodjela eritrocita po volumenu Muškarci i žene 9,0 – 15,0 %
Tr Trombociti Muškarci i žene 158 – 424 10^9 / L
MPV Prosječni volumen trombocita Muškarci i žene 6,8 – 10,4 fL
L Leukociti Muškarci i žene 3,4 – 9,7 10^9 / L
Neutro Neutrofilni granulociti Muškarci i žene 2,06 – 6,49 10^9 / L
Mono Monociti Muškarci i žene 0,12 – 0,84 10^9 / L
Limfo Limfociti Muškarci i žene 1,19 – 3,35 10^9 / L
Eo Eozinofilni granulociti Muškarci i žene 0 – 0,43 10^9 / L
Bazo Bazofilni granulociti Muškarci i žene 0 – 0,06 10^9 / L

Sedimentacija SE

3.00 €
(22.6 kn)

Sedimentacija eritrocita je screening-test kod sumnje na upalnu reakciju. Ubrzana sedimentacija javlja se za upalnog procesa, jer raste koncentracija proteina akutne faze, fibrinogena i α-globulina. Fiziološki, povišena sedimentacija nalazi se kod anemija i za vrijeme trudnoće. Nije potrebno biti natašte.

Koagulacija

Protrombinsko vrijeme PV - INR

6.00 €
(45.21 kn)

Protrombinsko vrijeme je brzi i osjetljivi screening-test za poremećaje koagulacije koji su u vezi s vanjskim putem zgrušavanja. Testom se mjeri vrijeme potrebno da dođe do zgrušavanja u uzorku krvi – plazmi. Nije potrebno biti natašte.

Povišeno

Produženo protrombinsko vrijeme (izraženo kao kraći ili manji PV) može nastati u bolestima jetre, nedostatku vitamina K, fiziološki u novorođenčadi zbog nerazvijenog sustava koagulacije, DIK-u te u lupusu antikoagulansu.

Sniženo

Sniženo protrombinsko vrijeme može se naći u akutnom alkoholizmu, cirozi jetre.

Aktivirano parcijalno tromboplastinsko vrijeme APTV

7.00 €
(52.74 kn)

Mjerenje APTV (aktiviranog parcijalnog tromboplastinskog vremena) predstavlja brzi test za poremećaje unutrašnjeg puta zgrušavanja. Služi kao screening-test za poremećaje koagulacije, naročito prije kirurških zahvata, tako da je moguće otkriti hemofiličare i dati im potrebnu terapiju. Koristi se i za praćenje heparinske terapije. Nije potrebno biti natašte.

Fibrinogen Fib

6.80 €
(51.23 kn)

Fibrinogen nastaje u jetri. To je protein koji pod djelovanjem drugih čimbenika zgrušavanja stvara vidljivi ugrušak. Nije potrebno biti natašte.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 1.8 – 3.5 g/L

D-Dimeri

27.00 €
(203.43 kn)

Povećano prisustvo D-dimera ukazuje na povećano stvaranje ugruška. Kod akutne vaskularne bolesti, uključujući plućnu emboliju i duboku vensku trombozu a to su stanja koja se teško otkrivaju samo s kliničkim pregledom. Nije potrebno biti natašte.

Biokemija

Glukoza GUK

2.00 €
(15.07 kn)

Glukoza je najznačajniji izvor energije, potreban kako za mišićni rad, tako i za sve procese u organizmu, uključivši i rad mozga. Potrebno je biti natašte.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 4,4 – 6,4 mmol/L
Povišeno
Određivanje razine glukoze u krvi je klinički značajno za dijagnozu i praćenje terapije dijabetesa. Povećane vrijednosti, naime, ukazuju na poremećaj metabolizma ugljikohidrata, posljedica koje je šećerna bolest. U tom slučaju glukoza ne može ući u stanice i tamo biti iskorištena pa ostaje u krvotoku, gdje i mjerimo povišenje njene razine. Ponekad liječnik preporuča praćenje razine tijekom dana (profil glukoze). Tada se preporuča dodatno provjeriti razinu HbA1c.
Sniženo
Pad glukoze u krvi na kritičnu razinu (približno 2,5 mmol/L) se manifestira kao hipoglikemija i karakterizirana je mišićnom slabošću, nedostatkom koordinacije i konfuznošću. Daljnji pad razine glukoze u krvi dovodi do hipoglikemijske kome.

HBA1C

14.00 €
(105.48 kn)

Povišene vrijednosti javljaju se u nedovoljno kompenziranih osoba s dijabetesom. Sniženo nije klinički značajno. Potrebno je biti natašte.

Trigliceridi TRIG

2.00 €
(15.07 kn)

Trigliceridi pripadaju grupi lipida. Mjerenje triglicerida koristi se u dijagnostici i liječenju bolesnika s akutnim i kroničnim pankreatitisom, šećernom bolesti, nefrozom, ekstrahepatičnim bilijarnim opstrukcijama i drugim oboljenjima metabolizma lipida i oblicima endokrinih poremećaja. Klinički, mjerenje triglicerida pomaže kod klasificiranja raznih genetskih i metaboličkih lipoproteinskih poremećaja, te kod procjene faktora rizika za aterosklerozu i kardiovaskularna oboljenja. Potrebno je biti natašte.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: <1,7 mmol/L

Kolesterol KOL

2.00 €
(15.07 kn)

Potrebno je biti natašte.
Povišeno
Koncentracija kolesterola u krvi povećava se u nizu bolesti. Povećana je u početnoj fazi hepatitisa, zatim u opstruktivnoj žutici, lipoidnoj nefrozi, nefritisu, hipotireozi i dijabetesu melitusu. U primarnoj hiperkolesterolemiji (tip IIa hiperlipoproteinemije) primarni je defekt u samom metabolizmu kolesterola.
Sniženo
Sniženje koncentracije kolesterola u krvi rjeđe je i nalazi se obično kod hiperfunkcije štitnjače (Basedowljeva bolest). Niske koncentracije kolesterola nalaze se i u teškim oštećenjima funkcije jetre, u cirozi i teškim kroničnim hepatitisima te u malignim bolestima, u postoperativnim stanjima i općenito kod slabe prehrane.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: (preporuka < 5,0 mmol/L)

HDL

3.40 €
(25.62 kn)

Potrebno je biti natašte.
Povišeno
Povišene vrijednosti HDL-kolesterola mogu se naći u hipotiroidizmu, inzulin ovisnom dijabetesu, von Willebrandovoj bolesti, bilijarnoj cirozi te nefrotskom sindromu.
Sniženo
Snižene vrijednosti mogu se naći u septikemiji, različitim infekcijama, hipertiroidizmu, diabetes mellitusu, sindromu policističnih jajnika, guši, reumatskim bolesti, osnovnoj hipertenziji, akutnom infarktu miokarda, aterosklerozi, kroničnom hepatitisu, cirozi jetre, celijakiji, nefrotskom sindrom, kroničnoj bolesti bubrega te fiziološki u postmenopauzi.
Referentne vrijednosti
Muškarci > 1,0 mmol/L
Žene > 1,2 mmol/L

LDL

3.40 €
(25.62 kn)

Brojna klinička i epidemiološka ispitivanja dokazuju povezanost LDL-kolesterola s razvojem kardiovaskularnih bolest. Povišena razina triglicerida u kombinaciji s povišenim LDL-kolesterolom predstavlja posebno visoki rizik. Potrebno je biti natašte.
Povišeno
Visoka razina LDL-kolesterola povezana je s povećanim kardiovaskularnim rizikom te nasljednom hiperlipidemijom.
Sniženo
Snižena razina LDL-kolesterola može se pronaći kod malapsorpcije i malnutricije.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: < 3,0 mmol/L

Aspartat - aminotransferaza AST

2.00 €
(15.07 kn)

Aspartat-aminotransferaza (AST) je enzim koji se pojavljuje u raznim tkivima u organizmu, uključujući jetru, srčani mišić, skeletne mišiće, mozak, bubrege, pluća, gušteraču, crvene (eritrociti) i bijele (leukocitima) krvne stanice. Najviše je ima u jetri i skeletnim mišićima. Mjerenje razina AST u krvi indicirano je u dijagnozi, razlikovanju i praćenju bolesti jetre i žuči, infarktu miokarda i oštećenju skeletnih mišića. Potrebno je biti natašte.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 8 – 38 U/L

Alanin - aminotransferaza ALT

2.00 €
(15.07 kn)

Alanin-aminotransferaza (ALT) je enzim koji pripada grupi aminotransferaza, enzima koji sudjeluje u metabolizmu aminokiselina. Budući da je specifična aktivnost enzima ALT u jetri približno 10 puta veća nego u srcu ili skeletnim mišićima, povećane vrijednosti ALT u serumu uglavnom se smatra indikatorom oboljenja parenhima jetre. Potrebno je biti natašte.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 10 – 48 U/L

Alkalna fosfataza ALP

2.00 €
(15.07 kn)

Alkalna fosfataza (ALP) nalazi se u većini tkiva, najviše u kostima, jetri i placenti, a nešto manje u bubregu i tankom crijevu. Mjerenje alkalne fosfataze koristi se u dijagnostici bolesti jetre i kostiju. Potrebno je biti natašte.
Povišeno
Fiziološki porast ALP nalazi se kod djece u razvoju zbog koštanog ALP. Najčešći patološki uzrok povišenog ALP su oboljenja jetre i žuči. Razina ALP može biti povišena i kod primarnih oboljenja kostiju, kao što su osteomalacija, osteogenesis imperfecta te kod primarnih koštanih tumora ili metastaza drugih karcinoma.
Sniženo
Snižene razine enzima ALP mogu se pronaći kod bolesnika na dijalizi te kod malnutricije.

Gama - glutamiltransferaza GGT

2.65 €
(19.97 kn)

Enzim prisutan u serumu prvenstvenu dolazi iz jetreno-žučnog sustava.
Porast vrijednosti GGT uvijek je znak oštećenja jetre. Dramatično se povećava u slučajevima intrahepatične i posthepatične bilijarne opstrukcije. Razina GGT se također povećava kod bolesnika s infektivnim hepatitisom, masnom infiltracijom jetre, kod akutnog i kroničnog pankreatitisa. Budući da se povišena razina GGT nalazi kod bolesnika s alkoholnom cirozom jetre, te u većini seruma ljudi koji su teški alkoholičari, GGT je značajan u otkrivanju alkoholizma, alkoholnih jetrenih oštećenja te praćenju alkoholne apstinencije. Potrebno je biti natašte.
Referentne vrijednosti
Muškarci: 11 – 55 U/L
Žene: 9 – 35 U/L

Ukupni bilirubin T-BIL

2.00 €
(15.07 kn)

Bilirubin je krajnji proizvod razgradnje hemoglobina u eritrocitima. Više bolesti utječe na jednu ili više faza u nastanku, lučenju, pohranjivanju, metabolizmu i izlučivanju bilirubina.
Povišeno
Povišene vrijednosti ukupnog bilirubina mogu se naći u virusnom hepatitisu, cirozi, infekcioznoj mononukleozi, bilijarnoj opstrukciji, hiperbilirubinemiji u novorođenčadi.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 3 -20 μmol/L

Urea

2.00 €
(15.07 kn)

Urea nastaje u jetri kao konačni proizvod metabolizma aminokiselina.
Povišeno
Povećane vrijednosti uree u krvi mogu se naći u akutnoj i kroničnoj bolesti bubrega, opstrukciji mokraćnog sustava, zatim manje značajno kod dekompenzacije srca, gastrointestinalnog krvarenja, Addisonove bolesti.
Sniženo
Snižena razina ureje ukazuje na tešku bolest jetre, celijakiju, nefrotski sindrom.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 2,8 – 8,3 mmol/L

Kreatinin

2.00 €
(15.07 kn)

Kreatinin je proizvod razgradnje kreatina i fosfokreatina koji se gotovo isključivo nalaze u mišićima. Stoga je proizvodnja kreatinina proporcionalna mišićnoj masi i vrlo malo se mijenja. Izlučuje se putem bubrega.
Mjerenje kreatinina koristi se u dijagnostici i liječenju bubrežnih oboljenja, a pokazalo se korisnom i kod procjene glomerularne funkcije bubrega (klirens kreatinina) kao i u praćenju dijalize. Ipak, razina kreatinina u serumu nije osjetljiva na rana bubrežna oštećenja te reagira sporije od ureje u krvi na hemodijalizu u postupku liječenja bubrežnog zatajenja.
Kreatinin u serumu varira ovisno o dobi bolesnika, tjelesnoj težini i spolu. Ponekad je nizak kod osoba malene mišićne mase, kaheksije, amputiranih i starijih osoba. Razina kreatinina u serumu koja se smatra normalnom ne isključuje postojanje oštećenja bubrežne funkcije.
Referentne vrijednosti
Muškarci 64 – 104 μmol/L
Žene 49 – 90 μmol/L

Urati

2.00 €
(15.07 kn)

Mokraćna kiselina (urat) je glavni proizvod razgradnje nukleinskih kiselina (purinskih baza), i to u jetri a izlučuje se putem bubrega, tako da količina mokraćne kiseline u ljudskom tijelu ovisi o ravnoteži između procesa proizvodnje i izlučivanja.Snižene vrijednosti urata u krvi mogu nastati kao posljedica smanjene proizvodnje mokraćne kiseline kao što se javlja kod nasljedne ksantinurije, nasljednog nedostatka enzima purin-nukleozid-fosforilaze te terapije alopurinolom.
Referentne vrijednosti
Muškarci 182 – 403 μmol/L
Žene 134 – 337 μmol/L

Kreatin - kinaza CK

2.00 €
(15.07 kn)

Kreatin kinaza (CK) je je enzim prisutan u velikim koncentracijama u srčanom i skeletnim mišićima te manje u mozgu.Povišene razine enzima CK mogu se naći kod povećane mišićne aktivnosti, infarkta miokarda, progresivne mišićne distrofije. CK se povećava uvijek kod nekroze ili regeneracije mišića i stoga je povišen kod većine miopatija. Manje značajno u angini pektoris, upalnoj bolesti srca, polimiozitisa, akutne cerebrovaskularne bolesti, cerebralnoj ishemiji, traumi središnjeg živčanog sustava, plućnoj emboliji.
Referentne vrijednosti
Muškarci < 177 U/L
Žene < 153 U/L

Laktat - dehidrogenaza LD

2.00 €
(15.07 kn)

Enzim laktat-dehidrogenaza (LDH) nalazi se u svim stanicama organizma, redovito u citoplazmi.Glavna svrha mjerenja ukupnog LDH je prepoznavanje manjih oštećenja tkiva. Visoka specifična aktivnost enzima nalazi se u jetri, srčanom i skeletnim mišićima, bubrezima i eritrocitima.Povišene vrijednosti LDH nalaze se kod infarkta miokarda, zatim manje značajno u miokarditisu, progresivnoj mišićnoj distrofiji, hemolitičkoj anemiji, nekim vrstama leukemije, pernicioznoj anemiji, anoksiji te toksičnom oštećenju jetre.
Referentne vrijednost
Muškarci i žene: <241 U/L

Alfa - amilaza AMS

2.65 €
(19.97 kn)

Amilaze su skupina enzima hidrolaza koje razgrađuju složene ugljikohidrate. U organizmu, amilaze nalazimo u brojnim organima i tkivima. Najveća koncentracija prisutna je u gušterači.Žlijezde slinovnice također luče amilazu.Upala gušterače ili žlijezda slinovnica (zaušnjaci, mumphs) uzrokuje povećano otpuštanje α-amilaze u krv. Enzim se izlučuje mokraćom sa zakašnjenjem od 6 – 10 h. Kod akutnog pankreatitisa, amilaza raste 5-6 sati nakon vidljivih simptoma i ostaje povišena 2-5 dana.Snižene vrijednosti amilaze mogu se naći kod uznapredovale cistične fibroze, ozbiljnog oštećenja jetre i pankreatektomije.
Referentne vrijednosti:
Muškarci i žene:
Serum 23 – 91 U/L
Mokraća: < 400 U/L

Lipaza

4.00 €
(30.14 kn)

Lipaza je probavni enzim gušterače koji razgrađuje masnoće unešene hranom. Taj je enzim specifičan za pankreas, a njegove vrijednosti su generalno više nakon oštećenja pankreasa. Općenito, u akutnom pankreatitisu vrijednosti rastu puno brže, tijekom nekoliko sati nakon pojave bolesti i dostižu desetke puta veće vrijednosti od gornje granice referentnih intervala.Blago povišene vrijednosti mogu se naći kod bolesti bubrega, jetre, peptičnog ulkusa, upale slinovnica, opstrukcije crijeva, alkoholizma.
Referentne vrijednosti:
Muškarci i žene: < 67 U/L

Ukupni proteini PROT

3.40 €
(25.62 kn)

Ukupni proteini u serumu su zbroj svih proteina u krvotoku i najveća su komponenta krvi. Mjerenje ukupnih proteina koristi se u dijagnostici i terapiji raznih bolesti jetre, bubrega i koštane srži, kao i ostalih metaboličkih i nutricijskih poremećaja.Povećana koncentracija ukupnih proteina javlja se prilikom dehidracije, paraproteinemije i mijeloma, a katkad i u kroničnim bolestima kao ciroza jetre, sarkomu, kroničnim upalama i autoimunim bolestima.Smanjena koncentracija proteina javlja se pri prekomjernoj hidrataciji, gubitku proteina iz organizma, smanjenoj sintezi proteina ili pojačanoj razgradnji proteina, npr. u hipertireozi ili dijabetesu melitusu. U teškom nefritisu, naročito nefrozi, proteini se gube putem urina, kod opeklina koje zahvaćaju veću površinu gube se kroz oštećenu kožu, a kod enteritisa s teškim proljevima putem crijeva.
Referentne vrijednost:
Muškarci i žene: 66 – 81 g/L

Albumin u serumu ALB

3.30 €
(24.86 kn)

Od svih proteina koji se nalaze u krvi, 52-60% otpada na albumine. Stvaraju se u jetri, sudjeluju u održavanju normalne raspodjele vode u tijelu (koloidno osmotski tlak), prenose razne metabolite i neke lijekove unutar organizma.Povišene razine albumina u krvi nalaze se u hemokoncentraciji zbog dehidratacije.
Referentne vrijednosti:
Muškarci i žene: 41 – 51 g/L

C - reaktivni protein CRP (CRP - kk)

8.00 €
(60.28 kn)

C-reaktivni protein (CRP) je protein akutne faze koji nastaje u jetri kao odgovor na otpuštanje upalnih citokina poput interleukina-6. On je jedan od najosjetljivijih proteina akutne faze. Određivanje je pogodno za praćenje upalnog procesa.
Referentne vrijednosti:
Muškarci i žene: < 5 mg/L

Željezo Fe

2.65 €
(19.97 kn)

Željezo pripada grupi elemenata u tragu.Željezo sudjeluje u brojnim važnim procesima u tijelu počevši od staničnih oksidativnih mehanizama do prijenosa i isporuke kisika tjelesnim stanicama. Sastavni je dio kromoproteina za prijenos kisika, hemoglobina i mioglobina.Povećane vrijednosti željeza mogu se naći u hemokromatozi, hemosiderozi, pernicioznoj aplastičnoj i hemolitičnoj anemiji, bolesti srpastih stanica, talasemiji, akutnom hepatitisu, akutnom i kroničnom otrovanju s željezom te otrovanju s olovom.Smanjene vrijednosti javljaju se u anemiji uzrokovanoj nedostatkom željeza, zatim manje važno u akutnim i kroničnim infekcijama, malignim bolestima, nefrotskom sindromu.
Referentne vrijednosti:
Muškarci 11 – 32 μmol/L
Žene 8 – 30 μmol/L

Nezasićeni kapacitet vezanja željeza UIBC

2.00 €
(15.07 kn)

Nezasićeni kapacitet vezanja željeza (unsaturated iron binding capacity) može se koristiti u kombinaciji s koncentracijom željeza u serumu kako bi se dobio ukupni kapacitet vezanja željeza (TIBC) tj. najveća koncentracija željeza kojeg u serumu mogu na sebe vezati proteini, najviše transferin.
Povišeno
U anemiji zbog deficita željeza, zatim u trudnoći.
Sniženo
Smanjene vrijednosti: kod kroničnog deficita željeza, zatim manje primarne hemokromatoze, hemolitičke anemije, β-talasemije.
Referentne vrijednosti:
Muškarci 25 – 54 μmol/L
Žene 25 – 59 μmol/L

Ukupni kapacitet vezanja željeza TIBC

1.40 €
(10.55 kn)

Povišeno
Obično je uzrok porasta TIBC sideropenična anemija, kasna trudnoća oralni kontraceptivi i virusni hepatitisa.
Sniženo
TIBC se smanjuje kod kroničnih infekcija, malignih oboljenja, trovanja željezom, bubrežnih oboljenja, nefroze, Kwasiorkor-a i talasemije.
Referentne vrijednosti:
Muškarci 49 – 72 μmol/L
Žene 49 – 75 μmol/L

Feritin FER

14.60 €
(110 kn)

Zbog variranja razine željeza u serumu tijekom dana i iz dana u dan kod iste osobe feritin pogodniji za određivanje statusa željeza od običnog mjerenja razine željeza u krvi. Određivanje feritina je pogodno za procjenu rezervi željeza u organizmu, posebno na početku liječenja sideropenične anemije. Može se ustanoviti rani deficit željeza.
Referentne vrijednosti:
Muškarci 30 – 400 μg/L
Žene 13 – 150 μg/L

Kalij K

2.00 €
(15.07 kn)

Kalij se u organizmu nalazi uglavnom u stanicama. Služi, među ostalima, i za prenošenje živčanih podražaja, pa je važan za rad srca.Održavanje stalne koncentracije kalija u izvanstaničnoj tekućini vrlo je važno za vitalnu funkciju stanica u tijelu. Bubrežno izlučivanje kalija vrlo je važan regulacijski mehanizam ravnoteže kalija u organizmu. Kod uzimanja diuretika razina kalija može biti snižena.
Povišeno
Povećana koncentracija kalija u krvnom serumu pojavljuje se u stanjima kada kalij prelazi iz stanica u izvanstaničnu tekućinu. To se događa kod manjka tekućine ili kada se kalij daje terapeutski, i to brže nego što se izlučuje mokraćom. Koncentracija kalija u serumu povećana je često u kroničnoj bubrežnoj insuficijenciji.
Sniženo
Smanjena koncentracija kalija u serumu javlja se zbog gubitka kalija uslijed jake diureze, povraćanja, proljeva ili pankreasne fistule, razrjeđenja izvanstanične tekućine, nedovoljne prehrane i naglog prijelaza kalija iz izvanstanične tekućine u stanice.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 3,9 – 5,1 mmol/L

Natrij Na

2.00 €
(15.07 kn)

Natrij (Na) je vrlo važan elektrolit izvanstaničnog prostora. Uz kalij većinom održava osmotsku ravnotežu u tijelu.
Povišeno
Povećana koncentracija natrija u serumu prati sljedeća patološka stanja: hiperfunkcija nadbubrežne žlijezde (Cushingov sindrom), pretjerani gubitak tekućine pri čemu se prije svega gubi voda pa dolazi do hemokoncentracije, nekontrolirana terapija hipertonom otopinom NaCl, nakon terapije inzulinom u dijabetičkoj komi zbog naglog smanjenja koncentracije glukoze u krvi te u nekim ozljedama mozga.
Sniženo
Smanjenje koncentracije natrija u serumu mogu uzrokovati razne bolesti, kao npr. različiti gastrointestinalni poremećaji, zatim jaka diureza koja se javlja kod dijabetesa insipidusa ili dijabetesa melitusa, zatim hipofunkcija nadbubrežne žlijezde, različite bubrežne bolesti, stanja praćena jakim znojenjem, infektivne bolesti (pneumonija).
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene:137 – 146 mmol/L

Kalcij Ca

2.65 €
(19.97 kn)

Ioni kalcija važni su u prijenosu živčanih impulsa, kao kofaktor u nekoliko enzimskih reakcija, u održavanju normalne mišićne aktivnosti te u procesu koagulacije. Kalcij je važan sastojak koštane mase. Mjerenje razine kalcija u krvi koristi se u dijagnostici i liječenju paratiroidnih bolesti, različitih oboljenja kostiju, bubrežnih oboljenja, urolitijaze i tetanije.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 2,14 – 2,53 mmol/L

Magnezij Mg

6.70 €
(50.48 kn)

Magnezij po nekima spada u skupinu elemenata u tragu, što znači da ga ima ukupno u organizmu manje od 0,01% tjelesne mase. On aktivira mnoge enzime u organizmu. Važan je za glikolizu, stanično disanje i transport kalcija kroz staničnu stijenku.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 0,65 – 1,05 mmol/L

Anorganski fosfati

2.65 €
(19.97 kn)

Koncentracija fosfora u serumu ovisi o načinu ishrane te o promjenama u izlučivanju hormona poput parathormona (PTH). Oko 85% fosfora izvan stanica javlja se u anorganskom obliku kao hidroksiapatit te ima važnu ulogu u strukturi kostiju i zuba.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 0,79 – 1,42 mmol/L

Kloridi Cl

2.00 €
(15.07 kn)

Kloridi su glavni izvanstanični anion, a njihova koncentracija prati koncentraciju natrija. Kao takav, bitan je za održavanje osmolalnosti plazme i održavanje izvanstaničnog volumena tekućine.
Referentne vrijednosti:
Muškarci i žene u odrasloj dobi: 97 – 108 mmol/L

Elektroforeza proteina

16.00 €
(120.55 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

OGTT

13.40 €
(100.96 kn)

oGTT je test koji pokazuje sposobnost preuzimanja glukoze u organizmu te služi za otkrivanje poremećaja metabolizma šećera. Test traje 2 sata, pa se pripremite da ćete provesti tih 2 sata u našem laboratoriju.
1. Kod trudnica u vremenu: 0 min, 60 min, 120 min
2. Kod ostalih u vremenu: 0 min i 120 min
Povišeno
Povišene vrijednosti glukoze u ovom testu upućuju na dijabetes melitus, hiperfunkciju štitnjače, oštećenja jetre ili na celijakiju.
Sniženo
Snižene vrijednosti oGTT-a mogu se naći u septikemiji, virusnom hepatitis, raku gušterače, feokromocitomu, hipertiroidizmu, akromegaliji, hiperfunkciji kore nadbubrežne žlijezde, sindromu policističnih jajnika, hiperlipoproteinemiji, hepatocelularnoj degeneraciji, cističnoj fibrozi, talasemiji, cirozi, kroničnom pankreatitisu, akutnom i kroničnom oštećenju bubrega, reumatoidnom artritisu.

Glukoza natašte / postprandijalno

6.70 €
(50.48 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

OGTT TRUDNICE

16.00 €
(120.55 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Imunokemija

TSH

8.00 €
(60.28 kn)

Tiroidni stimulirajući hormon (TSH) izlučuje hipofiza, a zadatak mu je pobuditi štitnjaču na stvaranje i lučenje hormona. TSH se izlučuje u tzv. cirkadijalnom (po dnevnom ritmu). Njegovo vrijeme poluživota u krvi je svega 54 minute. Razgradnja se odvija uglavnom u bubrezima, ali i u jetri, štitnjači te drugim organima. Hipofizno izlučivanje TSH je centralni regulacijski mehanizam hormona štitnjače. Njegovo određivanje se koristi kao početni dijagnostički test u procjeni funkcije štitinjače
Povišeno
Povišene vrijednosti TSH mogu se naći u hipertiroidizmu povezanim s povećanom razinom fT4 i TSH, neliječenom hipotiroidizmu, subakutnom tiroiditisu, Hasimotovoj bolesti, hiperkolesterolemiji, guši, amiloidozi, depresiji, alkoholnoj cirozi, pre-eklampsiji i hirsuitizmu.
Sniženo
Sniženje TSH može se naći kod infekcija, toksične guše, toksične nodularne guše, zatim u hipetiroidizmu (Gravesova bolest), subakutnom tiroiditisu, akromegaliji, hipofunkciji hipofize, što može dovesti do sekundarnog hipotiroidizma.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 0,27 – 4,20 mU/L

T3

8.00 €
(60.28 kn)

Trijodtironin (T3) je hormon štitnjače, zajedno s tiroksinom (T4) On je, zapravo, najodgovorniji za učinak hormona štitnjače na ciljna tkiva, jer snažnije djeluje 4-5 puta od T4. Uglavnom se stvara izvan štitnjače (i to uglavnom u jetri) iz T4 koji služi kao prohormon, a vrlo malo unutar nje.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 1,3 – 3,1 nmol/L
Povišeno
Pojačan rad štitnjače te povišena razina T4 uzrokuje i povišenu razinu T3 u krvi. Povišena razina T3 može se također naći u virusnom hepatitisu, karcinomu štitnjače, guši, hipertiroidizmu, T3 toksikozi, subakutnom tiroiditisu, Hashimotovoj bolesti, diabetesu mellitusu, posttraumatskom stresu, miasteniji gravis i cirozi jetre.
Sniženo
S obzirom da se pretvaranje T3 iz T4 događa u jetri, svaka promjena u funkciji jetre može imati utjecaj na razinu T3 u krvi. Smanjenje pretvaranja T3 iz T4 rezultira sniženjem koncentracije T3 u serumu. To može biti zbog utjecaja nekih lijekova kao što su npr. propranolol, glukokortikoidi ili amiodaron te u brojnim ozbiljnim ne-tiroidnim oboljenjima, npr. krajnja faza oštećenja bubrega, dekompenzirana ciroza jetre, uznapredovali rak, anorexia nervosa te brojna druga stanja u intenzivnoj njezi (kardiogeni ili septički šok).

T4

8.00 €
(60.28 kn)

Tiroksin (T4) najvažniji je proizvod štitne žlijezde. Integralni je dio osovine hipotalamus-hipofiza-štitnjača. Anabolički djeluje na metabolizam. Sinteza i izlučivanje T4 događa se postepeno – jodiranje, sparivanje, pohrane te izlučivanje.
Povišeno
Koncentracija T4, a obično i T3, povišena je u primarnoj hipertireozi zbog pojačane funkcije štitnjače. Povišeni su i slobodni u vezani T4. Kako su povišene vrijednosti T4, tako se luči manje TSH. Povišenje se može naći i u, meningokoknom meningitisu, virusnom hepatitisu, malariji, toksičnoj guši, hipertiroidizmu, subakutnom tiroiditisu, Hashimotovoj bolesti, porfiriji, akutnim psihijatrijskim stanjima, u ovisnosti o drogama (opijati i njihovi derivati), posttraumatskom stresu, depresiji, miasteniji gravis, alkoholnoj cirozi, pre-eklampsiji te nasljednoj skoliozi.
Sniženo
Smanjena koncentracija vezanog i slobodnog T4 nalazi se u primarnoj hipotireozi jer ih štitnjača manje stvara. TSH je u isto vrijeme povišen i to je najosjetljiviji pokazatelj primarne hipotireoze. Smanjenje koncentracije T4 može se naći i u tripanosomiji, infekcijama, karcinomu dojke, hipotirpidizmu, subakutnom tiroiditisu, Hashimotovoj bolesti, dijabetičkoj acidozi, akromegaliji, proteinskoj malnutriciji, anorexiji nervosa, akutnoj respiratornoj infekciji, cirozi jetre, celijakiji, enteropatiji s gubitkom proteina, malapsorpciji, nefrotičkom sindromu, kroničnoj bubrežnom oštećenju, abortusu, pre-eklampsiji, hirsuitizmu te u reumatoidnom artritisu.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 66 – 181 nmol/L

fT3

8.00 €
(60.28 kn)

Povišeno
Povišene vrijednosti mogu se naći u toksičnoj nodularnoj guši, hipertiroidizmu, T3 toksikozi i posttraumatskom sindromu.
Sniženo
Snižene vrijednosti mogu se naći u hipotiroidizmu, nedostatku čimbenika rasta, anoreksiji nervozi i kroničnom zatajenju bubrega.
Referentne vrijednostiMuškarci i žene: 3,95 – 6,8 pmol/L

fT4

8.00 €
(60.28 kn)

Povišeno
U toksičnoj guši, toksičnoj nodularnoj guši, hipertiroidizmu, akutnoj psihijatrijskoj bolesti, anoreksiji nervosa.
Sniženo
Snižene vrijednosti mogu se naći u hipotiroidizmu, kroničnom oštećenju bubrega te pre-eklampsiji.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene 12 – 22 pmol/L
(Tijekom trudnoće fT4 blago pada, za detalje oko očekivanih vrijednosti preporučamo konzultirati se s liječnikom ginekologom.)

anti-TPO

20.00 €
(150.69 kn)

Peroksidaza specifična za štitnjaču (TPO) nalazi se u mikrosomima stanica štitnjače i potencijalni je autoantigen. Određivanje antitijela štitnjače (engl. anti-thyroid peroxidase antibody, Anti TPO) važno je u dijagnostici autoimunih bolesti štitnjače.
Povišeno
Reaktivnost se javlja kod hipotireoza, struma, gotovo svih oboljelih od Hashimotove bolesti, kod primarnog miksedema kao i kod M. Basedow (70%).
Sniženo
Nije klinički značajno
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: < 34 kIU/L

anti-TG

20.00 €
(150.69 kn)

Tiroglobulinska protutijela, koja se uglavnom javljaju u autoimunom tiroiditisu.
Povišeno
Reaktivnost se javlja kod svih oboljelih od Hasimoto bolesti te u gotovo 85% osoba sa Graves-ovom bolešću.
Sniženo
Nije klinički značajno
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: < 115 kIU/L

Folna kiselina B9

24.00 €
(180.83 kn)

Folna kiselina (folat) spada u sastojke koje ljudsko tijelo dobiva isključivo hranom, a bitno je u stvaranju i sazrijevanju krvnih stanica. Sadrži ga lisnato povrće i jetrica. Osobito je povećana potreba za folnom kiselinom tijekom rasta i tijekom trudnoće. Za ovu je pretragu potrebno biti natašte.
Povišeno
Povišene vrijednosti folne kiseline mogu nastati zbog primjene vitaminskih preparata koji sadrže folnu kiselinu. Stoga se uzorak krvi mora uzeti prije uzimanja takvih vitaminskih preparata.
Sniženo
Snižene vrijednosti folata mogu se naći u sljedećim stanjima:

 • makrocitna anemija
 • hipersegmentacija granulocita
 • defekt neuralne tube
 • neuropatija
 • kronični alkoholizam, zbog loše ishrane
 • nasljedni poremećaj metabolizma folne kiseline

Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 7,0 – 39,7 nmol/L
Granično: 5,0 – 6,8 nmol/L
Nedostatak: < 5 nmol/L

Vitamin B12

24.00 €
(180.83 kn)

Vitamin B12 (poznat i kao kobalamin) u ljudsko tijelo dolazi proteinskom prehranom. Nastaje u životinjskom organizmu ili uz pomoć mikroorganizama. To je vitamin topljiv u vodi. Pepsin i želučana kiselina oslobađaju ga od proteina, a u krvotok ulazi resorpcijom iz crijeva. Za ovu pretragu potrebno je biti natašte.
Sniženo
Uzrok nedostatku može biti loša prehrana:

 • vegetarijanska prehrana (10-20 godina takove prehrane, naročito u trudnoći)
 • loša prehrana (starije osobe)
 • intestinalna malapsorpcija (Crohnova bolest, resekcija crijeva itd)

Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 145 – 637 pmol/L

Vitamin D 25-OH

27.00 €
(203.43 kn)

Vitamin D prethodnik je steroidnih hormona, koji uzimamo prehranom ili stvaramo u koži pod utjecajem UV zraka. Vitamin D se najčešće određuje u bolestima koje utječu na gustoću kostiju (osteoporoza, osteomalacija, povišeni PTH), ali i kod osoba koje se ne smiju izlagati suncu, osoba s malapsorpcijom masti, povećanim gubitkom vitamina D (nefrotski sindrom, upotreba lijekova koji ubrzavaju metabolizam vitamina D), bolestima jetre i sl.
Sniženo

 • smanjeno izlaganje suncu
 • malapsorpcija masti
 • indukcija mikrosomalnih enzima lijekovima
 • insuficijencija bubrega
 • oštećenje parenhima jetre
 • hipokalcijemija, hipokalcijurija, povišeni AP ili PTH
 • smanjena gustoća kostiju, česte frakture

Povišeno

 • terapija D-vitaminom

Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 50,0 – 200,0 nmol/L

Inzulin

16.00 €
(120.55 kn)

Inzulin je peptidni hormon koji se u krvotok izlučuje iz ß-stanice gušterače, preko portalne vene i jetre. Inzulin se izlučuje u ciklusima, 2 min. nakon unosa glukoze. Inzulin u krvotoku ima vrijeme poluživota 3 – 5 min. te se najviše razgrađuje u jetri.Važno je napomenuti da vrijednosti inzulina nakon oGTT-a moraju biti daleko više nego vrijednosti natašte te se tada ne primjenjuju referentni intervali za inzulin natašte.
Povišeno
Autonomno, neregulirano izlučivanje inzulina je glavni uzrok hipoglikemije. Ovo nastaje kao rezultat inhibicije glukoneogeneze, npr. kao rezultat ozbiljnih oštećenja jetre ili bubrega, adenoma Langerhansovih otočića ili karcinoma. Snižena tolerancija glukoze za vrijeme trudnoće zahtijeva liječenje.
Sniženo
Preniske koncentracije slobodnog, biološki aktivnog inzulina dovode do nastanka dijabetes mellitusa. Moguć uzrok tome je oštećenje ß-stanica (tip-I dijabetes), smanjena aktivnost inzulina ili smanjena sinteza u gušterači (tip II), zatim cirkulirajuća protutijela na inzulin, zakašnjelo izlučivanje inzulina ili nedostatak inzulinskih receptora.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene:17,8 – 173 pmol/L
Referentne vrijednosti odnose se na inzulin mjeren natašte!

PSA

16.00 €
(120.55 kn)

PSA je tumorski biljeg za rak prostate i jedini je organ specifični, što znači da ga ne nalazimo ni u jednom drugom organu osim u prostati. PSA nije međutim i tumor specifičan pa ga tako nalazimo u povišenim koncentracijama i kod benignih oboljenja prostate. Po svojoj je građi glikoprotein a fiziološka mu je održavanje sjemene tekućine u tekućem stanju, što omogućava pokretljivost spermatozoida. PSA otapa gel strukturu ejakulata djelujući proteolitički na proteine kao što su semenoglobin I i II te fibronektin.
PSA se koristi za praćenje terapije nakon posatvljene dijagnoze, ali i u probiru i ranom otkrivanju karcinoma prostate, što je rijetka osobina tumorskih biljega. Na umu treba imati kako samo određivanje tumorskog biljega nije uvijek dovoljno za postavljanje dijagnoze te da niti jedan tumorski biljeg nije uvijek povišen kod prisustva malignog tumora, kao ni da povišena vrijednost ne mora značiti da je riječ o malignitetu.
Uzimajući u obzir da se razina PSA povećava nakon 40. godine života, odgovarajućim referentnim rasponima izrađenim prema dobnim skupinama dobiva se veća specifičnost i osjetljivost testa.
Referentne vrijednosti (nove referentne vrijednosti vrijede od 1.11.2017.)
Metoda nije promijenjena, pogodno za praćenje individualne promjene u vremenu (za usporedbu s prethodnim nalazom)!
Muškarci.

 • do 40 godina < 1,4 ng/mL
 • 40 – 49 godina < 2,0 ng/mL
 • 50 – 59 godina <3,1 ng/mL
 • 60 – 69 godina <4,1 ng/mL
 • > 70 godina < 4,4 ng/mL

CEA

18.00 €
(135.62 kn)

Karcinoembrionalni antigen (CEA) je po svojoj strukturi glikoprotein. Kao i AFP pripada grupi karcinom fetalnih antigena. Malo ga se stvara u odraslom životu u crijevnom traktu, pankreasu i jetri. Visoke vrijednosti povezane s kolorektalnim karcinomom.
Povišeno
CEA može biti povišen i kod nemalignih bolesti kao što je ciroza, pankreatitis, hepatitis, kolecistitis. Kontinuirano povećanje razine CEA ukazuje na relaps bolesti, što se klinički može manifestirati tek za nekoliko mjeseci. Kod pušača se očekuju nešto više vrijednosti.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: < 3.4 μg/L

CA - 125

18.00 €
(135.62 kn)

Karcinom antigen 125 (CA 125) po svojoj strukturi je glikoprotein molekularne mase od 200 kDa i pripada skupini tumorskih biljega. Koristi se u dijagnostičke svrhe za otkrivanje raka jajnika te za praćenje tijeka bolesti. Također služi kao sekundarni biljeg raka gušterače.
Povišeno
Patološki je povećan u seroznom ovarijskom adenokarcinomu. CA 125 može biti povišen i zbog nekih benignih oboljenja, kao npr. endometrioza, ciste jajnika. Povišene vrijednosti mogu se normalno naći u serumu trudnica.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: < 35 mU/L

CA 19-9

18.00 €
(135.62 kn)

Karbohidratni antigen 19-9 (CA19-9) nalazi se u serumu kao visokomolekularni mucin bogat ugljikohidratima. Dio je mnogih mukoznih stanica i njihov je sekrecijski proizvod. Zanimljivo je da 7 – 10% populacije genetski ne može stvarati CA 19-9.
Povišeno
Klinički najvažnije povećanje koncentracije je kod karcinoma gušterače, gdje postoji korelacija između koncentracije u serumu i veličine tumora. Umjereno povišene koncentracije mogu se naći i kod nekih benignih oboljenja (cistična fibroza, pankreatitis, akutni hepatitis).
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: < 27 kIU/L

CA 15-3

18.00 €
(135.62 kn)

Karcinom antigen 15-3 (CA 15-3) nalazi se u stanicama sekrecijskog epitela i kao i većina tumorskih biljega, nije organ-specifična. CA 15-3 je tumorski biljeg prvog izbora kod karcinoma dojke. Daje podatke o stadiju bolesti i o uspjehu liječenja odnosno pojavi metastaza ili recidiva kod već ustanovljene bolesti. Zbog male specifičnosti ne može se koristiti kao screening-test populacije.
Povišeno
Povišene vrijednosti nalaze se kod karcinoma dojke, u 70% slučajeva. Povišene vrijednosti nađene su i kod karcinoma pluća, kolona, želuca, maternice i gušterače.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: < 25 kIU/L

CA 72-4

20.00 €
(150.69 kn)

Tumorski biljeg CA 72-4 prvenstveno se opisuje kao antigen kojeg prepoznaju dva monoklonska protutijela, CC49 i B72-3. CC49 protutijelo usmjereno je protiv visoko pročišćenog glikoproteina TAG72. Drugo protutijelo, B72-3 usmjereno je protiv membranama bogate frakcije dobivene iz stanica metastaza ljudskog raka dojke. Ovaj se protein pojavljuje normalno u nekim tkivima fetusa ali vrlo rijetko u tkivima odrasla čovjeka. CA 72-4 je tumorski biljeg izbora za praćenje liječenja te tijeka bolesti u bolesnika s rakom želuca, te kao sekundarni tumorski biljeg za mukozni rak jajnika. Nakon uklanjanja tumora, vrijednost CA 72-4 počinje opadati i za otprilike 23 dana dostiže normalne vrijednosti.
Povišeno
Povišene vrijednosti nalaze se u osoba s adenokarcinomom kolona, jajnika, ezofagusa, dojke, karcinoma pluća ne-malih stanica te želuca. Povišene vrijednosti mogu se naći i u bolesnika sa benignim bolestima, kao što su: pankreatitis, ciroza jetre, bolesti pluća, reumatska i ginekološka oboljenja, benignim bolestima jajnika i dojke te benignim poremećajima probavnog sustava.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: < 6,9 U/L

NSE

20.00 €
(150.69 kn)

Neuron specifična enolaza (NSE) prisutna je u visokoj koncentraciji u neuronima i neuro-endokrinim stanicama kao i u tumorima koji potiču iz takvih stanica.
Povišene vrijednosti
NSE je najbolji tumorski marker za praćenje karcinoma malih stanica bronha (i nalazi se povišen u 60-81% slučajeva takvih karcinoma, s dijagnostičkom osjetljivošću od 93%). Nakon terapije, porast NSE dobro korelira s relapsom bolesti.
Kod neuroblastoma 62% oboljele djece imati će vrijednosti preko 30 µg/L, a kod seminioma će se povišene vrijednosti naći kod 68-73% pacijenata.
Povišene vrijednosti se mogu naći i u nekim drugim tumorima (npr. maligni melanom, feokromocitom, metastazirani renalni karcinom).
I kod benignih oboljenja ponekad se nalazi povišen NSE, npr. kod oboljenja pluća i cerebralnih bolesti (neke vrste meningitisa i neki encefalitisi, ozljeda glave ili moždanog insulta).
Referentni interval
Muškarci i žene: < 16,3 µg/L

CYFRA 21-1

20.00 €
(150.69 kn)

CYFRA 21-1 je tumorski biljeg koji se koristi za praćenje terapije nemikrocelularnog karcinoma pluća (NSCLC) i praćenje terapije mioinvazivnog karcinoma mjehura. Ovom pretragom mjeri se prisustvo citokeratina 19 u serumu. Kod benignih bolesti, CYFRA 21-1 je rijetko povišena.
Povišeno
Blago povišene vrijednosti (do 10 ng/mL) se rjetko nalaze kod oboljenja jetre i zatajenja bubrega.
Povišene vrijednosti: nemikrocelularni karcinom pluća, mioinvazivni karcinom mjehura.Vrijednosti >30 ng/mL – moguće postojanje primarnog bronhijalnog karcinoma, rjeđe kod karcinoma maternice, dojke ili jednjaka.
Jako visoke vrijednosti mogu dobro korelirati s napredovanjem tumora.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: < 3.30 ng/mL

BETA-HCG

20.00 €
(150.69 kn)

Beta hCG (humani korionski gonadotropin) je glikoprotein koji se luči iz posteljice. Često se spominje i kao „hormon trudnoće“ obzirom da se najčešće služi za rano otkrivanje trudnoće. Svojim lučenjem održava žuto tijelo (lat. corpus luteum), a samim time i proizvodnju progesterona kojeg proizvodi žuto tijelo, tijekom prvog tromjesečja.
Povišeno
Povišene vrijednosti HCG nalazimo u serumu trudnica, trofoblastičnim tumorima i kod tumora zametnih stanica, prvenstveno u neseminomskim tumorima. Povišene vrijednosti također upućuju na višestruku trudnoću.
Sniženo
Snižene vrijednosti upućuju na prijeteći ili propušteni pobačaj, vanmateričnu trudnoću, gestozu ili intra-uterinu smrt.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: < 5 IU/L

Estradiol

16.00 €
(120.55 kn)

Odgovoran za razvoj sekundarnih spolnih obilježja žene. Zajedno s gestagenima kontrolira sve reproduktivne funkcije. Primarno se izlučuje iz jajnika i žutog tijela, no malo i u testisima odnosno u nadbubrežnoj žlijezdi, a u trudnoći iz posteljice. U krvi je 98% estradiola vezano za transportni protein SHBG.
Povišeno
Patološki povećane koncentracije nalaze se u feminizaciji kod muškaraca, ginekomastiji i tumorima koji proizvode estrogene, a ponekad se može naći i u cirozi jetre.
Sniženo
Snižena koncentracija estradiola nalazi se u primarnom i sekundarnom hipogonadizmu i Turner-ovom sindromu. Abnormalnosti u koncentraciji estradiola u serumu nalaze se i pri poremećaju menstruacijskog ciklusa u žena
Referentne vrijednosti

 • Muškarci 99,4 – 192 pmol/L
 • Žene – folikularna faza: 98,1 – 571 pmol/L
 • Žene – sredina ciklusa: 176,5 – 1153 pmol/L
 • Žene – lutealna faza: 122 – 1094 pmol/L
 • Žene – postmenopauza: < 18,4 – 183 pmol/L
 • Trudnoća – 1. trimestar: 563 – 11249 pmol/L
 • Trudnoća – 2. trimestar: 5729 – 69547 pmol/L
 • Trudnoća – 3. trimestar: 36810 – > 110100 pmol/L

FSH

16.00 €
(120.55 kn)

Zajedno s LH pripada skupini gonadotropina, a izlučuje ga hipofiza. Zajedno reguliraju i stimuliraju rad gonada (jajnici i testisi). Stimulira rad jajnika pa s time i izlučivanje estrogena i progesterona. Najviša je razina u sredini ciklusa kada stimulira ovulaciju i stvaranje žutog tijela. Koristan u razlučivanju razloga amenoreje (menopauza, disfunkcija, Turner-ov sindrom itd).
Povišeno
Ukoliko su FSH i LH konstantno povišeni, prisutna je primarna greška u jajniku. Također se povišenje nalazi u Turner-ovom sindromu, gonadnoj disgenezi, preranoj menopauzi, rezistentnom sindromu jajnika, poslije kemoterapije ili poslije liječenja zračenjem te za vrijeme poslije menopauze.
Sniženo
Ukoliko su FSH i LH konstantno sniženi zajedno s prisutnom amenorejom, postoji sekundarna greška u jajniku.
Referentne vrijednosti

 • Muškarci: 1,5 – 12,4 IU/L
 • Žene – folikularna faza: 3,5 – 12,5 IU/L
 • Žene – ovulacijska faza: 4,7 – 21,5 IU/L
 • Žene – lutealna faza: 1,7 – 7,7 IU/L
 • Žene – menopauza: 25,8 – 134,8 IU/L

LH

16.00 €
(120.55 kn)

LH je glikoprotein koji se sastoji od dvije podjedinice (α i β-lanci). Zajedno s FSH pripada skupini gonadotropina, a izlučuje ga hipofiza. Zajedno reguliraju i stimuliraju rad gonada (jajnici i testisi).
Povišeno
Ukoliko su FSH i LH konstantno povišeni, prisutna je primarna greška u jajniku. Također se povišenje nalazi u Turnerovom sindromu, gonadnoj disgenezi te u menopauzi. LH je također povišen u sindromu policističkih jajnika.
Sniženo
Ukoliko su FSH i LH konstantno sniženi zajedno s amenorejom, postoji sekundarna greška u jajniku. Također je LH snižen u progesteron-negativnoj amenoreji, hiperprolaktinemiji ili anoreksiji nervozi.
Referentne vrijednosti

 • Muškarci. 1,7 – 8,6 IU/L
 • Žene – folikularna faza: 2,4 – 13 IU/L
 • Žene – ovulacijska faza: 14 – 95 IU/L
 • Žene – lutealna faza: 1 – 11 IU/L
 • Žene – menopauza: 8 – 58 IU/L

Prolaktin

16.00 €
(120.55 kn)

Prolaktin izlučuje hipofiza, a mliječne žlijezde su ciljno tkivo. On je vrlo važan hormon u reprodukcijskom ciklusu čovjeka. Do danas je opisano više od 80 različitih fizioloških učinaka prolaktina. Djelovanje mu se uglavnom svodi na regulaciju stvaranja i sekrecije mlijeka u dojci za vrijeme laktacije, na regulaciju reprodukcijskog ciklusa kao i utjecaj na metabolizam fetusa i majke u trudnoći.
Povišeno
Visoke koncentracije prolaktina imaju inhibitornu ulogu na stvaranje steroida u jajniku te na stvaranje gonadotropnih hipofiznih hormona i njihovo izlučivanje u krvotok. Povišena koncentracija prolaktina u serumu nalazi se u više od 40% svih amenoreja. Povišena koncentracija prolaktina u serumu može biti uzrokovana terapijom inhibitorima dopamina, hipotireozom, adenomom hipofize, a postoji i nasljedna hiperprolaktinemija. Visoke koncentracije prolaktina mogu se naći i u bolestima bubrega i dojke. U muškaraca hiperprolaktinemija dovodi do impotencije a i smanjenja libida u muškaraca i žena.
Sniženo
Snižene vrijednosti prolaktina mogu se naći u karcinomu dojke, hipofunkciji štitnjače, šizofreniji, paranoidnim stanjima i drugim psihozama, u anoreksiji nervozi, depresiji, reumatoidnom artritisu i bulimiji.
Referentne vrijednosti

 • Muškarci: 86 – 324 mIU/L
 • Žene: 102 – 496 mIU/L

Progesteron

16.00 €
(120.55 kn)

Progesteron spada u skupinu steroidnih hormona. To je ženski spolni hormon koji zajedno s estrogenima sudjeluje u regulaciji menstrualnog ciklusa.
Povišeno
Povišena koncentracija progesterona u serumu nalazi se kod urođene hiperplazije nadbubrežne žlijezde, kao i kod tumora jajnika
Sniženo
Koncentracija progesterona u serumu snižena je kod insuficijencije žutog tijela, membranozne dismenoreje, ljuštenja endometrija ili premenstrualne tenzije.
Referentne vrijednosti

 • Muškarci: 0,7 – 4,3 nmol/L
 • Žene – folikularna faza: 0,6 – 4,7
 • Žene – lutealna faza: 5,3 – 86 nmol/L
 • Žene – postmenopauza: 0,3 – 2,5 nmol/L
 • Trudnoća – 1. trimestar: 23 – 137 nmol/L
 • Trudnoća – 2. trimestar: 67 – 343 nmol/L
 • Trudnoća – 3. trimestar: 170 – 933 nmol/L

Testosteron

16.00 €
(120.55 kn)

Testosteron je androgeni hormon koji nastaje gotovo isključivo u Leyidigovim stanicama testisa. Njegovo stvaranje kontrolira razina LH. Testosteron razvija sekundarne spolne oznake muškarca, a služi i održavanju funkcije prostate i sjemenovoda. Većina testosterona se u krvotoku nalazi vezana na protein SHBG.
Povišeno
U fiziološkim koncentracijama, testosteron nema neku ulogu kod žena. Povišene razine u krvi upućuju na hirzutizam i virilizaciju te je povišen kod bolesti policističnih jajnika. Povećano izlučivanje testosterona pojavljuje se kod muškaraca kod tumora testisa, te kod hiperplazije i karcinoma nadbubrežne žlijezde muškaraca i žena.
Sniženo
Testosteron je u serumu muškaraca snižen u primarnom i sekundarnom hipogonadizmu različite geneze (Klinefelterov sindrom i druge kromosomske promjene, hipopituitarizam, enzimski defekti sinteze androgena) Također je snižena koncentracija testosterona u zakašnjelom pubertetu dječaka, a njegova niska koncentracija, je osim niskog gonadotropina, u impotenciji prvi znak poremećaja u osi hipotalamus-hipofiza i poremećene kontrole lučenja androgena.
Referentne vrijednosti

 • Muškarci: 9,9 – 27,8 nmol/L
 • Žene 0,22 – 2,9 nmol/L

DHEA-S

17.50 €
(131.85 kn)

Dehidroepiandrostendion-sulfat (DHEA-S) je steroidni hormon koji nastaje u nadbubrežnoj žlijezdi iz kolesterola. Iako mu je androgena aktivnost slaba, treba znati da se DHEA-S može metabolizirati u androstendion i testosteron koji direktno uzrokuju hirsutizam i virilizam
Povišeno
Povišene vrijednosti mogu se naći kod hiperfunkcije kore nadbubrežne žlijezde, u sindromu policističnih jajnika, Cushingovoj bolesti, hirsuitizmu te kod akni.
Sniženo
Snižene vrijednosti mogu se naći kod tumora nadbubrežne žlijezde, hipofunkcije kore nadbubrežne žlijezde, anoreksije nervoze, Alzheimerove bolesti, akutnom infarktu miokarda te reumatoidnom artritisu.
Referentne vrijednosti

 • Muškarci: 2,6 – 7,7 μmol/L
 • Žene prije menopauze: 1,8 – 7,7 μmol/L
 • Žene nakon menopauze: 0,5 – 2,6 μmol/L

SHBG

18.00 €
(135.62 kn)

Globulin koji veže spolne hormone (engl. Sex Hormone Binding Globulin, SHBG) je cirkulirajući plazma protein koji specifično veže androgene i estradiol u krvi. Njegovo vrijeme polu-života je oko 7 dana, a nastaje u stanicama jetre te se izlučuje u krv.
Povišeno
Povišene vrijednosti SHBG mogu se naći u hipertiroidizmu te u cirozi jetre. Kod muškaraca povišene vrijednosti nalaze se u hipogonadizmu, ginekomastiji, androgenoj neosjetljivosti te nedostatku androgena. Kod žena povišene vrijednosti nalaze se u anoreksiji nervoza, pri primjeni nekih lijekova: oralnih kontraceptiva, antiepileptičkih lijekova te kod hormonske nadomjesne terapija.
Sniženo
Kod žena, sniženje vrijednosti SHBG nalazi se u hirsuitizmu, virilizmu, acne vulgaris i u sindromu policističnih jajnika.
Referentne vrijednosti:

 • Muškarci: 14,5 – 48,4 nmol/L
 • Žene 26,1 – 110,0 nmol/L

NT - proBNP

40.00 €
(301.38 kn)

(N-terminal proBrain Natriuremic Peptide) je parametar koji nam, uz kliničku kardiološku obradu, omogućava brzu dijagnostiku i praćenje uspjeha liječenja slabosti srca.
Kod slabijeg rada srca, naime, dolazi do povišenja volumena tijelesnih tekućina. Tada se u srcu, zbog proširenja stijenke ventrikula i pojačanog pritiska na nju stvara i izlučuje specifična bjelančevina – NT-proBNP – sa zadatkom da pojača izlučivanje tekućine kroz bubrege, smanji pritisak u srcu, plućima, olakša disanje i smanji edeme nogu.
Referentne vrijednosti
Žene

 • 19 – < 35 godina < 130
 • 35 – < 45 godina < 237
 • 45 – < 55 godina < 284
 • 55 – < 65 godina < 352
 • 65 – < 75 godina < 623
 • ≥ 75 godina < 738

Muškarci

 • 19 – < 35 godina < 86
 • 35 – < 45 godina < 115
 • 45 – < 55 godina < 173
 • 55 – < 65 godina < 386
 • 65 – < 75 godina < 879
 • ≥ 75 godina < 486

Komplement C3

10.70 €
(80.62 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Komplement C4

10.70 €
(80.62 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Kortizol

20.00 €
(150.69 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

anti - Müllerov hormon

39.82 €
(300.02 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Aldosteron

27.00 €
(203.43 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Roma indeks

280 €
(2109.66 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Osteokalcin

27.00 €
(203.43 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Brzi antigenski test na SARS CoV 2

20.00 €
(150.69 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

PCR test na SARS CoV 2

90.00 €
(678.11 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

IgE

14.00 €
(105.48 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Serologija

Imunoglobulin A

9.40 €
(70.82 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Imunoglobulin M

9.40 €
(70.82 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Imunoglobulin G

9.40 €
(70.82 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

RF(Reuma faktor)

13.30 €
(100.21 kn)

Reumatoidni faktori (RF) su obično protutijela iz grupe IgM. Osjetljivost testa za dokazivanje reumatoidnog faktora kod reumatoidnog artritisa varira od 30% u studijama na zdravoj populaciji do 70-80% u studijama na hospitaliziranoj populaciji, gdje su bolesti obično ozbiljnije.
Povišeno
Povišeni RF titar specifičan je za dijagnozu reumatoidnog artritisa i češći je kod bolesnika s brzo napredujućim propadanjem zglobova te kod bolesnika s ekstraartikularnim pojavama kao što su subkutani reumatski čvorovi. Ipak. RF predstavlja nespecifičan test, te može biti pozitivan kod 1-5% zdrave populacije s niskim titrom, i kod 15-20% starijih osoba s kroničnim oboljenjima. Pozitivan RF može se također vidjeti kod autoimunih reumatskih bolesti kao i kod ne-reumatskih stanja s promjenjivom učestalošću: SLE, Sjörgen sindrom, subakutni bakterijski endokarditis te druge bakterijske infekcije, infektivni hepatitis, kronične bolesti jetre, kronične aktivne bolesti pluća, parazitne i virusne infekcije.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: ≤ 14 IU/ml

ANTI-CCP

27.00 €
(203.43 kn)

Reumatoidni artritis (RA) jedna je od najčešćih autoimunih bolesti.
Dosadašnji testovi za dijagnozu RA – reumatoidni faktor i CRP nedovoljno su specifični za RA. Nedavno se otkrilo da je u serumu osoba s RA, citrulin ciljni peptid različitih auto-antitijela kao anti-perinuklearni faktor, anti-keratin antitijelo, itd. Na tome se zasniva određivanje anti-CCP (antitijela na ciklički citrulinski peptid), koja je visoko specifična za RA.
Povišeno
Jedna od najvažnijih dijagnostičkih prednosti antitijela anti-CCP je njihova prisutnost u ranoj fazi RA (<1 god). Prema nekim istraživanjima, antitijela na CCP prethode kliničkim simptomima i do 10 godina.
Također je vrlo dobar prognostički biljeg za razlikovanje erozivnog od ne-erozivnog oblika RA. Pretpostavlja se da bi povremeno određivanje anti-CCP u osoba s povećanim rizikom za razvoj RA (genetička predispozicija) omogućilo raniju primjenu terapije u onih sa stalnim porastom koncentracije anti-CCP.
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: 17 U/mL

Antistreptolizinski titar AST/ASO

13.50 €
(101.72 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Urin

Urin sediment i pregled

6.70 €
(50.48 kn)

Testovi na trakici u mokraći
Eritrociti – prisutni kod krvarenja uzrokovanih upalom, poremećajem prostate, kamencima
Leukociti – prisutni kod upale
Proteini – prisutni kod upale, oštećenja bubrega
Glukoza – prisutna kod povećane razine glukoze u krvi iznad 10 mmol/L (može upućivati na dijabetes) ili oštećenja bubrega
Ketonska tijela – prisutna kod slabo reguliranog dijabetesa ili pri gladovanju
pH
Nitriti – pozitivni su kod jakih bakterijskih upala
Mikroskopski pregled sedimenta daje važne podatke koji se ne vide iz kemijskog pregleda. Abnormalni sediment može sadržavati razne vrste cilindara, eritrocite, leukocite, bakterije, gljivice. Cilindri su odljevi sabirnih cjevčica bubrega, pa imaju oblik onog dijela tubula u kojemu su nastali i upućuju na stanje tubula. Jedino se hijalini cilindri ponekad mogu naći u normalnoj mokraći.
Nalaz je gotov za 1 sat.

24 satni urin

na upit

Urin se prikuplja u čistu bocu tijekom cijelog dana, 24 sata. Nakon što je prikupljen urin tijekom cijelog dana, taj dan kada se prikupi zadnji uzorak i nadoda u bocu, potrebno je dostaviti u laboratorij na analizu. Za određivanje klirens kreatinina u 24 satnom urinu potrebno je i vađenje krvi. Iz 24 satnog urina moguće je odrediti kreatinin, albumin, omjer kreatinin / albumin, kalcij, kloride, kalij, natrij, anorganske fosfate, proteine i magnezij. Nalazi su gotovi isti dan. Cijena na upit (svaka navedena pretraga se posebno naplaćuje).

Stolica

Okultno krvarenje

6.80 €
(51.23 kn)

Testiranje stolice na okultno krvarenje vrlo je važno u prevenciji raka debelog crijeva. Nedavna ispitivanja pokazala su da redovita testiranja smanjuju smrtnost od kolorektalnog raka. Ovaj test pokazuje krvarenje iz probavnog trakta, iako nije vidljivo golim okom. Uzorci osoba koje krvare iz hemeroida ili žene s menstruacijom ne bi se trebali koristiti. Alkohol u suvišku te terapija aspirinom, indometacinom, fenilbutazonom, kortikosteroidima i resepinom mogu uzrokovati krvarenje u probavnom traktu. Zbog toga bi se ovi lijekovi trebali prestati uzimati 2 dana prije testa. Indikacije: Pretraživanje osoba bez simptoma: trebalo bi napraviti testiranje na okultno krvarenje jednom godišnje. Testiranje osoba sa simptomima, koji se javljaju doktoru zbog neobjašnjivih abdominalnih nelagoda, anemija nepoznatog uzroka.
Pozitivan nalaz upućuje na krvarenje zbog čira na želucu ili duodenumu, tumora u probavnom traktu ili kod ulceroznog kolitisa.
Nalaz je gotov isti dan.
Napomena za uzimanje uzoraka
Uzorak stolice je potrebno uzeti u sterilnu posudicu s navojem koja se može nabaviti u ljekarni. Mogu se donijeti jedan, dva ili tri uzorka (ovisno o broju stoica). Preporučljivo je da se donesu tri uzorka tri uzastopnih stolica. Uzorak se uzima na način da žličicom na čepu na tri nasumična mjesta se uzme mala količina stolice te se stavi u posudicu i začepi.

Fekalni kalprotektin

40.00 €
(301.38 kn)

Određivanje fekalnog kalprotektina je neinvazivni test koji omogućava razlikovanje funkcionalnih crijevnih smetnji (npr. iritabilni kolon, IBS) od organskih – upalnih bolesti crijeva (IBD) kod pacijenata kod koji žele izbjeći invazivne (neugodne) endoskopske pretrage. Ovaj jednostavni test pokazati će povišene vrijednosti kalprotektina u stolici, proteina koji se nalazi u citoplazmi upalnih stanica ukoliko se u crijevima događaju upalni procesi. Kod osoba s dokazanom upalnom bolesti crijeva koristi se za predviđanje odgovora na terapiju, otkrivanja relapsa i općenito praćenja terapije.
Povišeno
Povišene vrijednosti kalprotektina se nalaze u različitim organskim upalnim oboljenjima kao što su kolitis, Chronova bolest, divertikulitis, polipi, adenomi, karcinomi ili pak zarazne bolesti (ali ne i kod iritabilnog kolona).
Tjedan dana prije uzimanja uzorka, u dogovoru s liječnikom, treba prekinuti uzimanje inhibitora protonske pumpe**, kako ne bi dobili lažno negativne rezultate. Uzimanje NSAID-a kao što je aspirin također treba izbjegavati barem tjedan dana prije davanja uzorka jer mogu utjecati na rezultate.
U ljekarni nabavite malu posudicu koja s unutarnje strane poklopca ima žličicu za uzimanje uzorka. Dovoljna je količina stolice veličine lješnjaka.
**Inhibitori protonske pumpe: omeprazol (Ultop, Omezol, Ortalox, Target plus) , pantoprazol (Acipan, Apazol, Controloc, Ipraalox, Nolpaza, Pantoloc control, Pantoprazol, Protizol, Somac Control, Zipantola, Zoltex, Zoprax), rabeprazol (Ares, Zulbex), lansoprazol (Lanzul, Larona, Lazol) i esomeprazol (Emanera, Esomeprazol, Esprol, Nexium, Seval).
Referentne vrijednosti
Muškarci i žene
< 80 izostanak upalnog procesa
80 – 160 nije moguće isključiti upalni proces
> 160 rezultat upućuje na upalni proces

Helicobacter pylori u stolici

10.70 €
(80.62 kn)

Bakterija Helicobacter pylori smatra se glavnim uzročnim faktorom kroničnog gastritisa tipa B te ne-medicinski induciranog čira dvanaesterca i želuca.

Određivanje H. pylori može se vršiti iz stolice.

U stolici se traži da li postoje antigeni bakterije, izdisajni test pomoću neradioaktivnog izotopa 13C detektira prisutnost H. pylori u želucu, dok serološki test detektira protutijela na H. pylori u krvi.

Testom H. pylori u stolici moguće je utvrditi prisustvo antigena – bakterije Helicobacter pylori u stolici, pri čemu ovaj test, za razliku od utvrđivanja prisustva antitijela na H. pylori (iz krvi, odnosno seruma), dokazuje prisustvo same bakterije.

Testiranje pacijenata koji uzimaju antibiotike, inhibitore protonske pumpe ili preparate s bizmutovim solima treba provesti nakon što je proteklo 10-14 dana od prestanka terapije.

PRAVILNO UZIMANJE UZORKA ZA PRETRAGU

 • Ako je pacijent na terapiji antibioticima, inhibitorima protonske pumpe ili preparatima bizmuta, stolicu testirati 10-12 dana nakon prestanka uzimanja tih lijekova
 • Pretraga se obavlja na bilo kojem slučajnom uzorku stolice
 • Odvrnuti poklopac sa štapićem – aplikatorom, paziti da se ne prolije tekućina (transportni medij)
 • Ubosti aplikator – štapić (pričvršćen na poklopac) u stolicu, na nekoliko nasumično izabranih mjesta
 • Mala količina stolice je dovoljna za analizu – onoliko koliko je na aplikatoru ostalo nakon ubadanja
 • Vratiti poklopac s aplikatorom i bočicu dobro zatvoriti – paziti da se ne odlomi vrh poklopca
 • Uzorak obilježiti (ime i datum)
 • Donijeti u laboratorij što prije, ali ukoliko je potrebno, uzorak može biti spremljen u zatvorenoj vrećici u hladnjaku (2-8°C) do najviše 2 dana.

Helicobacter pylori u serumu

11.00 €
(82.88 kn)

Bakterija Helicobacter pylori smatra se glavnim uzročnim faktorom kroničnog gastritisa tipa B te ne-medicinski induciranog čira dvanaesterca i želuca.

Određivanje H. pylori može se vršiti serološki.

Metoda određivanja antitijela na H. pylori (serološka metoda) pogodna je kao screening-test za osobe bez simptoma, naročito za osobe iz obitelji pojedinaca s H. pylori. Budući da se značajniji pad titra protutijela od >50% očekuje tek za 4 – 6 mjeseci, ovaj test nije pogodan za potvrdu uspješne terapije u slučaju čira na želucu.

Helicobacter pylori izdisajni

42.47 €
(319.99 kn)

Bakterija Helicobacter pylori smatra se glavnim uzročnim faktorom kroničnog gastritisa tipa B te ne-medicinski induciranog čira dvanaesterca i želuca.

Određivanje H. pylori može se vršiti neinvazivnom izdisajnom metodom.

PRAVILNO UZIMANJE UZORKA ZA PRETRAGU

 1. ujutro nemojte ništa jesti, niti piti (ni vodu)
 2. ujutro nemojte pušiti
 3. ujutro nemojte žvakati žvakaću
 4. ujutro nemojte prati zube
 5. u laboratoriju ćete kroz slamku puhati u označenu epruvetu (2 puta)
 6. popit ćete 2 dl soka od naranče
 7. popit ćete malo kemikalije (dio testa)
 8. pričekat ćete u našem prostoru 30 minuta
 9. ponovo ćete puhnuti u označenu epruvetu (2 puta)
 10. mi šaljemo uzorke na izradu
 11. nalaz je gotov za tjedan dana

Mikrobiologija

Urinokultura

19.00 €
(143.16 kn)

Urinokultura je pretraga kojom se identificiraju i testiraju na osjetljivost na antibiotike uzročnici infekcija mokraćnog sustava.
Pravilno uzet uzorak za urinokulturu je presudan za pravilnu interpretaciju pretrage i pravovremenu primjenu eventualno potrebne specifične terapije. Stoga je ključno i u interesu pacijenta da ove upute pažljivo pročitaj i slijedi.
Uzorak za urinokulturu treba biti srednji mlaz prvog jutarnjeg urina, ili srednji mlaz urina nakon što je prošlo najmanje 3–4h od posljednjeg mokrenja. Preporučljivo je uz urinokulturu napraviti i sediment urina, koji se radi iz istog uzorka. Stoga, ako se rade i sediment urina i urinokultura, treba pripremiti dvije posudice za urin i pomokriti se u obje posudice.
Uzorak urina za urinokulturu se može dostaviti direktno nasađen na Uricult podlogu (može se dobiti u našem laboratoriju) ili u sterilnoj posudici (nabaviti u ljekarni).

Postupak sa Uricult testom

 1. Pripremiti kupaonicu i planirati tako da se komotno mogu obaviti sve potrebne radnje navedene dolje.
 2. Uricult otvoriti, te poklopac s podlogom odložiti na sigurno mjesto, okomito i s hranilištem prema gore (ne dirati da se ne zagadi!). Uricult-ovu posudicu koristiti za uzimanje urina.
 3. Temeljito oprati urogenitalnu regiju sapunom i temeljito isprati pod mlazom vode, bez brisanja.
 4. Jednom rukom raširiti i/ili ukloniti nabore kože, tako da mlaz urina može slobodno (bez ispiranja okolne kože/sluznice) otjecati u posudicu.
 5. Najprije snažnim mlazom početi mokriti VAN POSUDICE (prvi mlaz urina će isprati bakterijsku floru uretre/mokraćovoda).
 6. Ne prekidajući mokrenje, nastaviti mokriti u pripremljenu posudicu. To je „srednji mlaz urina“ koji će biti uzorak za obradu.
 7. Uricult podlogu ODMAH poslije mokrenja uroniti u Uricult-ovu posudicu s urinom, potom je pažljivo izvaditi i dopustiti da se kratko ocijedi. Urin baciti, a podlogu vratiti u Uricult-ovu (sada ispražnjenu) posudicu, sve dobro zatvoriti i dostaviti u laboratorij.

VAŽNO: Rok trajanja Uricult test podloge je naveden na poklopcu. Podloga nije valjana nakon isteka tog roka!

Postupak sa sterilnom posudicom iz ljekarne

 1. Pripremiti kupaonicu i planirati tako da se komotno mogu obaviti sve potrebne radnje navedene dolje.
 2. Sterilnu posudicu otvoriti, odložiti poklopac na sigurno mjesto unutarnjom stranom prema gore (ne dirati unutarnju stranu prstima da se ne zagadi i poslije kontaminira uzorak!), a samu posudicu pripremiti za uzimanje urina.
 3. Temeljito oprati urogenitalnu regiju sapunom i temeljito isprati pod mlazom vode, bez brisanja.
 4. Jednom rukom raširiti i/ili ukloniti nabore kože, tako da mlaz urina može slobodno (bez ispiranja okolne kože/sluznice) otjecati u posudicu.
 5. Najprije snažnim mlazom početi mokriti VAN POSUDICE (prvi mlaz urina će isprati bakterijsku floru uretre/mokraćovoda).
 6. Ne prekidajući mokrenje, nastaviti mokriti u pripremljenu posudicu. To je „srednji mlaz urina“ koji će biti uzorak za obradu.
 7. Posudicu s urinom pažljivo zatvoriti i što prije (unutar 2 h) dostaviti u laboratorij.

Postupak kod pacijenata koji imaju urinski kateter

Kod pacijenata koji imaju urinski kateter treba imati na umu da se u uzorak urina, uz potencijalne bakterije iz mjehura, ispiru i bakterije koje koloniziraju/oblažu unutrašnju površinu katetera. Iz kulture takvog uzorka često poraste i veliki broj i više vrsta bakterija. Takav nalaz nije moguće interpretirati, jer koncentracija poraslih bakterija nije pouzdani pokazatelj stanja u mjehuru i nije moguće razlučiti koja od njih bi mogla biti patogena. Stoga je potrebno uzorak urina za urinokulturu dati na dan izmjene/postavljanja novog katetera. Nakon postavljanja i kratkotrajnog pražnjenja mjehura, novi kateter treba zatvoriti i mjehur prestati prazniti tijekom 3-4 sata. Potom, prilikom ispuštanja urina, srednji mlaz urina uzeti u sterilnu posudicu i uzorak dostaviti u polikliniku Breyer unutar 2 sata.
Alternativno, srednji mlaz urina se direktno može preliti preko obje strane Uricult podloge (može se dobiti u Poliklinici Breyer), podloga se kratko ocijedi od viška urina, vrati u svoj kontejner i dobro zatvori. Tako inokulirana podloga se treba dostaviti u Polikliniku Breyer tijekom dana.
**U oba slučaja molimo naglasiti da se radi o kateter urinu!

Postupak s urinskom vrećicom (kod djece s pelenama)

Uzorak urina za urinokulturu kod djece koja nose pelene se može uzeti pomoću urinske vrećice (nabaviti u ljekarni). Urogenitalnu regiju djeteta (kod dječaka povući kožicu spolovila prema gore!) treba dobro oprati u sapunu, potom temeljito isprati pod tekućom vodom i osušiti čistom tkaninom. Nakon što se urinska vrećica pričvrsti i dijete obuće, poželjno je češće provjeriti da li se dijete pomokrilo (za obradu ne treba puno urina!), kako bi se uzorak što kraće zadržavao u vrećici (i grijan tijelom djeteta), te što ranije dostavio u laboratorij na obradu. Time se smanjuje mogućnost da (kao posljedica dugog zadržavanja urina u vrećici) iz uzorka poraste veliki broj bakterija, što može rezultirati dijagnozom uroinfekta u inače zdravog djeteta.
Uzorak je najbolje dostaviti na obradu u vrećici (bez prelijevanja u drugu posudicu!). Po potrebi se može popuniti i upitnik s drugim podacima o bolesti djeteta, alergijama i sl. Osim toga, poželjno je da se iz istog uzorka učini i pretraga sedimenta urina, kako bi kliničar s većom sigurnošću mogao procijeniti da li se radi o uroinfektu.

Ejakulat

27.00 €
(203.43 kn)

Sterilna posudica za uzorak se može nabaviti u ljekarni ili dobiti u laboratoriju. Prije davanja uzorka treba spolovilo oprati sapunom, dobro isprati tekućom vodom i ne brisati. Prije davanja ejakulata je potrebno ukloniti nabore kože i snažnim se mlazom izmokriti kako bi se isprala flora uretre i spriječilo zagađenje uzorka florom kože. Ejakulat se odmah potom daje u sterilnu posudicu i dostavlja u laboratorij unutar 2h.
Vrijeme do izdavanja nalaza:
Ovisno o vrsti testova i eventualno izoliranih mikroorganizama, pretraga može trajati 2-5 dana.

Bris nazofarinksa bakteriološki

16.00 €
(120.55 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Bris grla (ždrijela) bakteriološki

16.00 €
(120.55 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Bris vestibuluma nosa bakteriološki

16.00 €
(120.55 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Bris jezika i bukalne sluznice bakteriološki

20.00 €
(150.69 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Bris jezika i bukalne sluznice mikološki

16.00 €
(120.55 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Iskašljaj (sputum) bakteriološki

20.00 €
(150.69 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Stolica bakteriološki

26.60 €
(200.42 kn)

Bakteriološka pretraga stolice ciljano traži najčešće uzročnike bakterijskih infekcija probavnog trakta: Salmonella sp., Shigella sp. i Campylobacter sp.
Za pretragu je potreban svježi uzorak stolice veličine oraha, koji treba staviti u posudicu s navojem (može se nabaviti u ljekarni ili dobiti u laboratoriju), dobro zatvoriti i dostaviti u laboratorij. Ako niste u mogućnosti odmah uzorak dostaviti u laboratorij, možete ga staviti u hladnjak te naknadno donijeti, s time da uzorak ne smije biti stariji od 24 sata. Za defekaciju upotrijebiti noćnu posudu ili primijeniti sličan postupak, jer je važno da stolica nije kontaminirana vodom iz toaletne školjke ili urinom. Ako u stolici ima sluzi i/ili krvi, takav sadržaj treba svakako uključiti u uzorak. Nalazi su gotovi za 2 – 4 dana.

Stolica virološki

22.00 €
(165.76 kn)

Virološkom pretragom stolice ciljano se traže najčešći uzročnici virusnih infekcija probavnog trakta: Rotavirus i Adenovirus. Rotavirus je najčešći uzročnik gastroenteritisa u djece do 5 godina starosti. Bolest je praćena povraćanjem, vodenastim proljevom i blagom vrućicom. Često se pojavljuje u obliku epidemija u dječjim vrtićima, ali i u domovima za umirovljenike.
Adenovirusi su isto identificirani kao potencijalni uzročnici gastroenteritisa, te se u ovom testu testiraju istodobno s rotavirusima. Svjež uzorak stolice veličine/zapremine oraha treba dostaviti u za to predviđenoj posudici, koju se može nabaviti u ljekarni. Nalaz je gotova za 1 sat.

Stolica mikološki

17.25 €
(129.97 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Stolica parazitološki

18.00 €
(135.62 kn)

Parazitološkom pretragom stolice ciljano se traže najčešći uzročnici parazitskih infekcija probavnog trakta: Cryptosporidium sp., Entameba sp., Giardia sp. Standardne parazitološke pretrage na ciste i jajašca parazita se najčešće rade kod anemije i nespecifičnih tegoba u probavnom traktu koje traju duže vrijeme, sa ili bez povišenog broja/frakcije eozinofila u krvi. U svrhu isključivanja parazitoze, tu pretragu je kod negativnih rezultata optimalno učiniti do tri puta u nepravilnim vremenskim razmacima. Nalaz je gotov isti dan.

Perianalni otisak

17.25 €
(129.97 kn)

Perianalni otisak je pretraga specifična za dječju glistu (E. vermicularis), jer se njena jajašca ne nalaze u stolici. Za pretragu je potrebno u ljekarni zatražiti stakalce s ljepljivom trakom. Ujutro, neposredno poslije buđenja i još prije izlaska iz kreveta, zauzeti položaj da se preko analnog otvora može prelijepiti ljepljiva traka, potom odlijepiti traku sa stakalca i čvrsto je pritisnuti preko analnog otvora – uzeti «otisak». Ljepljivu traku zatim, pazeći da ostane ispravljena/da se ne „zgužva“, ponovno nalijepiti duž stakalca. Takav preparat treba zamotati u papir i isti dan donijeti u laboratorij. Pošto ženka dječje glistice odlaže jajašca na rubu analnog otvora u ritmu koji se ne može predvidjeti, kod negativnog nalaza je pretragu poželjno ponoviti 2-3 puta u razmaku od nekoliko dana. Nalaz je gotov isti dan.

Clostridium difficile

43.80 €
(330.01 kn)

Za više informacija o pretrazi kontaktirajte nas putem upita (na web stranici ili preko maila) ili telefonskog poziva na 01 7788 991.

Osiguravajuće kuće

Kontakt

Kontakt obrazac
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima